вівторок, 28 лютого 2017 р.

Ти справжня наша славна Українка

До 146-річчя з дня народження Лесі Українки наша бібліотека поновила постійнодіючу книжкову виставку "Ти справжня наша славна Українка", свіжими матеріалами. Для учнів 3-Б і 3-В класів ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м. Ківерці (класні керівники О.Б.Філіпчук та В.С.Міщук) бібліотекарі підготували і провели "Поетичні хвилинки від Лесі Українки".

Третьокласники дізналися багато цікавого про життя і творчість Лесі Українки. Бібліотекар читальної зали Галина Чичотка розповіла про дитячі роки маленької Лесі в Новограді-Волинському, Луцьку, Колодяжному, про її перші спроби в поезії і музиці, про ту добру, творчу атмосферу, яка панувала в родині Косачів. Діти залюбки навперебій читали дитячі вірші Лесі Українки, відповідали на запитання вікторини "Що ти знаєш про Лесю Українку?", перегортали сторінки книг відомої землячки, а потім охоче слухали пісеньки на її слова, переглянули мультфільм "Некмітливий Горобець" за мотивами казки поетеси "Біда навчить".



А учні 6-А класу ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м. Ківерці (вчитель української мови та літератури Т.О.Лук'янюк) взяли участь у літературній експедиції "Шляхами Лесі Українки".
Ведучі заходу Людмила Бойчук та Галина Чичотка розповіли про географію мандрів (часто вимушених): Київ, Варшава, Берлін, Петербург, Софія, Рига, Відень, Мінськ, Каїр, Сан-Ремо, Сурамі та ін., про творчість Лесі Українки, про перебування в гостях у подруги Мані Биковської в селі Піддубці Луцького повіту.



Шестикласники декламували вірші нашої землячки, взяли участь у вікторині "Чи знаєш ти...". А потім всі присутні переглянули чудовий відеофільм Волинської дитячої кіностудії "Боривітер" "Наша Леся".

пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

Година духовності "Знайомтесь: духовна книга"

Відбулося чергове засідання літературно-мистецької вітальні, що діє при нашій книгозбірні
"Гостини для душі". Цього разу для учнів 7-А і 8-А класів ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м. Ківерці (класні керівники О.М.Антонюк і Т.А.Петрочук) була проведена година духовності "Знайомтесь: духовна книга". На годину духовності були запрошені голова Волинського осередку Спілки християнських письменників України, головний редактор журналу "Благовісник", адміністратор сайту Українських християнських поезій "Доторкнутися до Вічного" та сайту Волинського осередку СХПУ Юрій Вавринюк, Віктор Гребенюк - автор поетичного епосу "Діяння небожителів" (Міжнародна премія ім. П.Куліша), збірника новел "Тетрамерон" (обласна премія ім. А.Кримського), зачинатель в українській сакральній літературі поетичного акафіста, Дмитро Довбуш і Ольга Міцевська - молоді християнські поети, журналісти християнського журналу "Благовісник", переможці Першого Всеукраїнського конкурсу-фестивалю Якова Бузинного в номінаціях "Християнська поезія" та "Поезія для дітей".

Юрій Вавринюк розповів про діяльність Волинського осередку Спілки християнських письменників України, про їхній альманах "Осоння", який був підготовлений і виданий в Луцьку у видавництві Вежа-Друк у 2016 році, представив своїх колег по перу і прочитав власну поезію.

Один за одним автори читали свої твори. Їх всіх об'єднує не лише причетність до слова та віра в Бога, але й велика Любов до життя, до людей. Вони охоче ділилися власними почуттями, якими переповнюється їхнє єство.

 
"Під "Плине кача" колихаю сина.
Сльоза солонить біль щемної втрати..." - Це Ольга Міцевська. Щира, емоційна, Жінка, поетеса, Мати - ("Для серця матері чужих дітей немає"). Так просто і так глибинно точно. Слово попадає прямо в ціль - в людське серце. Тому й сиділи такі принишклі й заглиблені в ту добру атмосферу старшокласники, боячись наполохати, порушити той піднесений настрій, ті прекрасні хвилини поезії своїми оплесками. Здавалося, що після кожного виступу присутні незримо аплодують своїми душами чи серцями.

Хвилини "години духовності" промайнули як одна мить. Не хотілося прощатися, бо серед цієї сірої буденності, неоправданих смертей - і на війні Героїв і підлітків в небезпечних комп'ютерних іграх, серед нестабільності, брехні і агресії, так добре на цьому світлому острівку - "... на території сонця та світла, на території, зігрітій небесним Словом, яке проросло через серця авторів людськими письменами. Письменами, народженими вірою".
Письменники презентували свій новий збірник християнської поезії й прози "Донбас - Волинь: в обіймах молитви". Тут вміщено новели та вірші Волинського осередку Спілки християнських письменників України на теми війни на Сході й Майдану.

Юрій Вавринюк подарував читачам дитячої бібліотеки невеличку бібліотечку духовних книг. Присутні мали можливість придбати собі книги і взяти автограф у авторів.

вівторок, 21 лютого 2017 р.

Абетка малого українця

21 лютого - Міжнародний день рідної мови. В цей день учні 4-А і 4-В класів ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м. Ківерці (класні керівники Л.І.Фик, Р.В.Черняк) освоювали "Абетку малого українця" на тему "Коли щезає рідна мова, щезає з нею і народ"...
Бібліотекар молодшого абонементу Марія Міщук розповіла про цінність рідної мови, про історію походження Міжнародного дня рідної мови, про те, що на межі зникнення знаходяться 2500 мов (про це свідчить "Атлас мов світу, що знаходяться під загрозою зникнення", виданий 2010 року).


Учні 4-А класу прочитали вірші про свою рідну мову - українську. Присутні мали змогу прослухати дитячі пісні про рідну мову, казки, прислів'я.

Бібліотекар читальної зали Галина Чичотка провела з дітьми мовну ігротеку. За допомогою гри діти пригадували дивовижні властивості букв, пояснювали значення фразеологізмів, залюбки грали у веселі рими, "Словник загадує загадки", "Хто як голос подає", підбирали антисуржик, слухали загадки-жарти.

"Коли щезає рідна мова - щезає з нею і народ" - лейтмотив свята,тому в цей день важливо нагадати  всім людям про збереження всіх мов на Землі. Ми - українці! І мова наша - українська. Це твердо засвоїли наші читачі.


Дорогі друзі!

22.02 в приміщенні нашої книгозбірні о 14 год. відбудеться засідання літературно-мистецької вітальні "Гостини для душі".

Запрошуємо Вас на годину духовності "Знайомтесь: духовна книга".

Будемо раді зустрітися з Вами!

 

четвер, 16 лютого 2017 р.

За Україну, за її волю…



20 лютого в Україні відзначається як день вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
До цього дня наша бібліотека провела годину пам’яті «За Україну, за її волю…». Присутні – учні 9-А і 9- Б класів ЗОШ І-ІІІ ст. №3 (класні керівники О.М.Степчук, Л.І. Романюк) перенеслися в ті недалекі трагічні дні на Майдані, на Інститутській. Захід присвячений світлій пам’яті Івана Тарасюка, Василя Мойсея, Сергія Байдовського,  Едуарда Гриневича, всієї Небесної Сотні. Ведучі-бібліотечні працівники Людмила Бойчук та Марія Міщук із хвилюванням у голосі розповідають про коротеньке життя і героїчну смерть юних волинян. Розповідь звучить під тиху мелодію давньої лемківської пісні «Пливе кача по тисині» у виконанні гурту «Піккардійська терція». Ця пісня стала неофіційним жалобним гімном України. Під цей пісенний щем, його багатоголосся тисячі українців прощалися з Героями Небесної Сотні.
 Один за одним змінюються на екрані слайди. Вони розповідають про наших Героїв. Боротьба українців за свою незалежність, за свою волю не закінчилася трагічною смертю Небесної Сотні. Сьогодні на Сході України вже понад 2 роки йде повномасштабна війна, гинуть мирні жителі, військові, діти. Тільки з Ківерцівського району загинуло 14 наших Героїв, наших захисників. Недавно Ківерці ховали ще одного свого сина, Героя України – Маріса Камінського.
Запалюється свічка пам’яті і хвилиною мовчання присутні вшановують полеглих на Майдані і на Сході України своїх Героїв.
         Майдан став символом боротьби, символом утвердженням прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість із них – молоді, сильні. Ті, що тільки починали жити.
Вшануй хвилиною мовчання,
Вкраїнців, тих, що полягли.
Вони за тим злетіли в небо,
Щоб в мирі й щасті ми жили…






Нові надходження

Грушевський М. С. Твори : у 50-ти т. Т. 47 : кн. ІІ : Меморіальна Грушевськіана. Серія Допоміжні матеріали : довідники, покажчики, архіви / М. С. Грушевський. - Львів : Світ, 2016. - 370 с.
Том містить різнопланові меморіальні публікації авторства визначних українських, польських, російських, німецьких, чеських та французьких інтелектуалів, котрими сучасники вченого відгукнулися на трагічну смерть М. Грушевського. Публікації дають змогу реконструювати образ вченого у середовищі його сучасників. Завдяки своїй жанровій специфіці опубліковані тексти є важливим джерелом пізнання українознавчих дискусій першої третини ХХ ст.


Каляндрук Т. Дітям про козаків / Т. Каляндрук. - Львів : Апріорі, 2016. - 88 с. : іл. - (Апріорі - дітям).
Книга пропонує популярну розповідь про українських козаків, пластунів та характерників, їхнє бойове мистецтво та фізичну підготовку, віру й духовне життя. Базуючись на численних історичних працях, спогадах та розповідях, книга висвітлює традиції українського козацтва від минулих часів до сьогодні. Розповідь доповнюють численні ілюстрації козацького побуту та бойових звитяг.

Атлас світу для дітей / За авт. Е. Барзотті. - Х. : Фактор, 2016. - 96 с. : іл.
Ця книга розповідає про довколишній світ, про материки і континенти, країни та народи, а також про різноманітних тварин, що населяють нашу планету.

Я і світ довкола мене / За авт. Е. Барзотті. - Х. : Фактор, 2016. - 208 с. : іл. - (Моя перша енциклопедія).
Із книги дитина дізнається, як працює її організм, звідки беруться хвороби і що робити, щоб видужати. Вона отримає перші відомості про природознавство, навчиться любити і берегти світ природи. Вирушивши у свою першу подорож у глибину віків, дитина познайомиться з давніми цивілізаціями.

середу, 1 лютого 2017 р.

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Цьогоріч цей день відзначають під гаслом "Водно-болотні угіддя - для зменшення впливу стихійних лих". По території Волині протікає 130 річок, довжиною 45 км., є більш як 200 озер, 415 ставків, розвідані значні геологічні запаси підземних вод. Майже всі річки належать до басейну Чорного моря. За призначенням всі річки відносяться в основному до господарсько-питної і культурно-побутової категорії. Деякі з них перетворено в магістральні канали, внаслідок проведення меліоративних робіт. Озера Волині за походженям карстові або заплавні.
Наша бібліотека підготувала і видала дайджест "Голубі артерії ківерцівської землі". Саме по ньому бібліотекар читальної зали Галина Чичотка провела "Калейдоскоп цікавинок".

Донецький аеропорт - фортеця духу

Трагічні події в Україні розпочалися із розстрілу мирних протестуючих (Небесна Сотня) і продовжились російською окупацією Криму та військовою окупацією Донбасу. Донецький аеропорт, точніше його оборона, стала справжньою фортецею незламного духу українського народу.
Від селища Піски, розташованого біля аеропорту, як і від самої "Донецької фортеці" залишилися лише руїни. Героїзм, патріотизм українських бійців, які йшли на смерть, але не здавали ворогу аеропорт, назавжди ввійдуть в історію України. В обороні аеропорту брали участь і кіборги з Ківерцівщини, серед яких були:


·        Ангельський Дмитро
·        Бевза Сергій
·        Висоцький Богдан
·        Карпюк Андрій
·        Лець Сергій
·        Максимчук Сергій
·        Мельник Сергій
·        Михальчук Віктор
·        Овсюк Віктор 
      про це розповіли бібліотекарі нашим читачам на хвилині пам'яті: "Донецький аеропорт - фортеця духу".